Ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας παίζει σπουδαίο ρόλο στον τρόπο που οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με ένα website. Πέρα, όμως, από την εμπειρία του ίδιου του επισκέπτη, η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδων σηματοδοτεί και τη δυνατότητα κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης, επηρεάζοντας έτσι τις πωλήσεις και τα leads ενός εταιρικού website.

Πρακτικές για καλύτερη ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

“Ποια είναι η βέλτιστη ταχύτητα φόρτωσης”, εύλογα αναρωτιέται κάποιος. Η απάντηση που θα δίναμε είναι: “Η πιο γρήγορη δυνατή”. Αυτό, όμως, δεν απαντά στο ερώτημα με ρεαλιστική διάθεση. Σύμφωνα με έρευνες, ο χρόνος φόρτωσης ιστοσελίδας χρειάζεται να είναι μικρότερος των 3 δευτερολέπτων.

Συγκεκριμένα, έρευνες της Google έδειξαν ότι το 53% των χρηστών που χρησιμοποιούν mobile συσκευές, εγκαταλείπουν σελίδες που φορτώνουν σε περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα.

Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα το θέμα φόρτωσης ιστοσελίδων, τους παράγοντες που την επηρεάζουν και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη βελτιώσουμε.

Τι είναι η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας είναι η ταχύτητα με την οποία φορτώνει το σύνολο του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας (κείμενο, εικόνες, βίντεο και λοιπά στοιχεία). Συχνά χρησιμοποιείται και ο όρος χρόνος φόρτωσης ιστοσελίδας και αποτυπώνει την έννοια του χρόνου, κατά τον οποίο ένας χρήστης περιμένει μέχρι να δει όλα τα στοιχεία μιας ιστοσελίδας στην οθόνη του.

Τι είναι η ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Το περιεχόμενο, ο κώδικας και άλλα δομικά μέρη ενός site επηρεάζουν το χρόνο φόρτωσης, ανάλογα με το μέγεθος αρχείων και τη δομή τους. Επίσης είναι πιθανό ένα μέρος του περιεχομένου να φορτώνει αρκετά γρήγορα, σχεδόν ακαριαία, ενώ κάποιο άλλο είδος περιεχομένου που είναι πιο σύνθετο, να φορτώνει αργά. Όλα αυτά, όμως, είναι ζητήματα που δέχονται επίλυσης.

Γιατί είναι σημαντική η ταχύτητα φόρτωσης σε μία ιστοσελίδα

Αρχικά, η μεγαλύτερη αξία μιας γρήγορης ταχύτητας φόρτωσης αφορά το χρήστη, δηλαδή τον επισκέπτη της ιστοσελίδας. Όσο η τεχνολογία προχωρά, τόσο οι άνθρωποι έχουμε απαίτηση να εξυπηρετούμαστε αμεσότερα, να λαμβάνουμε πληροφορίες στη στιγμή και να σερφάρουμε με άνεση στο internet.

Αυτό σημαίνει ότι μια αργή ταχύτητα φόρτωσης μας κάνει να δυσανασχετούμε και να εγκαταλείπουμε την ιστοσελίδα.
Μπορείτε να φανταστείτε τι μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί αυτό σε μια δημιουργία eshop, που περιμένετε να πουλήσει.

Κάθε επιπλέον δευτερόλεπτο που προστίθεται στο χρόνο φόρτωσης, κοστίζει σε μια επιχείρηση. Συγκεκριμένα μειώνονται τα conversions κατά 7%, η σελίδα λαμβάνει 11% λιγότερες προβολές και η εμπειρία εξυπηρέτησης φθίνει κατά 16%!

Γιατί είναι σημαντική η ταχύτητα φόρτωσης σε μία ιστοσελίδα

Επίσης, η ταχύτητα φόρτωσης σελίδας επηρεάζει και τις κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης. Το 2021 η Google συμπεριέλαβε τα Core web vitals ως παράγοντες εμπειρίας χρήστη και κατάταξης, κάτι που σημαίνει ότι το πώς φορτώνει μια σελίδα και πόσο οπτικά σταθερή είναι, αποτελεί πλέον μέρος της SEO προσπάθειας μιας ιστοσελίδας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα φόρτωσης

Ας περάσουμε τώρα στα λίγο πιο τεχνικά μονοπάτια της ταχύτητας φόρτωσης. Οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι:

“Βαρύς” κώδικας

Ο “συνήθης ύποπτος” που χρειάζεται να σκεφτούμε όταν μία σελίδα φορτώνει αργά, είναι τα αρχεία CSS και JavaScript. Δηλαδή, το site έχει έναν “βαρύ” όπως λέμε κώδικα, που μπορεί να προσθέτει λειτουργικότητα και στυλ στο site, το κάνει όμως αρκετά αργό στη φόρτωση.

Φιλοξενία σε αδύναμο server

Η επιλογή hosting για την ιστοσελίδα σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ταχύτητα της σελίδας. Επιλέξτε φιλοξενία σε server που ταιριάζει στις ανάγκες του ιστότοπού σας και δεν έχει επίπτωση στη φόρτωση των σελίδων σας. Για παράδειγμα, ιστότοποι με τεράστιες βάσεις δεδομένων, όπως μεγάλες κατασκευές eshops ή ειδησεογραφικά portals, ενδέχεται να μην έχουν εξίσου καλή απόδοση σε κοινόχρηστη φιλοξενία.

Όταν συγκρίνετε πακέτα φιλοξενίας, έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

  • Το χρόνο απόκρισης ενός server
  • Τον εξοπλισμό ενός server
  • Το πλήθος ιστοσελίδων που φιλοξενεί, αν είναι κοινόχρηστος

Πρόχειρη δουλειά στο development

Πολλές φορές μια κατασκευή ιστοσελίδας έχει γίνει με χαμηλά standards, και έχει ως αποτέλεσμα την αργή φόρτωση, διότι ο κώδικας που έχει γραφτεί περιέχει πολλά στοιχεία, που δεν εξυπηρετούν κάποιο σκοπό.

Τα development standards δεν έχουν πάντα να κάνουν με την τιμή που πλήρωσε κανείς για να του κατασκευάσουν το website του!

Δηλαδή μια υψηλή τιμή δεν εξασφαλίζει ότι ο developer, στον οποίο θα ανατεθεί η ανάπτυξη του κώδικα, θα κάνει σωστά τη δουλειά. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ομάδα web προγραμματιστών, που και θέλουν και μπορούν να αναπτύξουν καλογραμμένο και “όμορφο” – όπως μας αρέσει να τον αποκαλούμε – κώδικα.

Για να ελέγξετε την ιστοσελίδα σας σχετικά με τον κώδικά της, χρειάζεστε τη βοήθεια ενός έμπειρου web developer.

Ζητήστε έλεγχο του website σας δωρεάν

Πολλά πρόσθετα και λειτουργικότητες

Όσα websites χρησιμοποιούν WordPress, μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν με πρόσθετα και widgets. Αυτό γίνεται συχνά η αιτία της αργής ταχύτητας φόρτωσης σελίδας. Όσο περισσότερα widgets και πρόσθετα χρησιμοποιείτε στην ιστοσελίδα σας, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να εμφανιστούν στην οθόνη ενός επισκέπτη.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει μόνο τα πρόσθετα που πραγματικά χρειάζεστε. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν τα πρόσθετα αυτά έχουν δημιουργηθεί από αξιόπιστες πηγές, και κατά πόσο οι δημιουργοί τους τα ανανεώνουν συχνά.

Hotlinking

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που ένα site είναι αργό, είναι το hotlinking. Hotlinking είναι η διαδικασία όπου φιλοξενείται στον server σας περιεχόμενο, που φορτώνει σε κάποιο άλλο website. Αυτό επιβαρύνει το δικό σας hosting, χωρίς να έχει κάποιο όφελος η δική σας ιστοσελίδα.

Μάλιστα αν γίνονται μερικές χιλιάδες πλοηγήσεις στο άλλο website, υπάρχει πιθανότητα κλεισίματος του δικού σας λογαριασμού φιλοξενίας.

Πως επηρεάζει η ταχύτητα του website μου τις κατατάξεις στην Google

Αφού μιλήσαμε για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα φόρτωσης, ας δούμε τώρα πώς μια αργή ταχύτητα φόρτωσης επηρεάζει, με τη σειρά της, τις κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης.

Πως επηρεάζει η ταχύτητα του website μου τις κατατάξεις στην Google

Από το 2010 η Google είχε αναφερθεί στην ταχύτητα φόρτωσης ως παράγοντα που επηρεάζει την κατάταξη. Από το 2018 και μετά, ο παράγοντας αυτός λήφθηκε υπόψη και για τις mobile συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε το πιο όμορφο website και το καλύτερο SEO περιεχόμενο, αλλά αν η ταχύτητα φόρτωσης σελίδων σας είναι χαμηλή, θα είναι δύσκολο να βρεθείτε στις πρώτες θέσεις κατάταξης.

Γιατί δεν πρέπει να έχω μια αργή ιστοσελίδα

Όπως καταλαβαίνετε, η ταχύτητα φόρτωσης είναι καθοριστική για την πορεία και την κατάταξη μιας ιστοσελίδας. Ειδικά όταν μιλάμε για ανταγωνιστικές αγορές, τέτοια τεχνικά ζητήματα στη λειτουργία ενός website, είναι καλό να λύνονται από νωρίς.

Είναι κρίμα να χάνετε πελάτες, απλώς επειδή τους κάνατε να περιμένουν περισσότερο.

Μελλοντικά οι απαιτήσεις για γρήγορους χρόνους φόρτωσης και καλύτερη εμπειρία χρήστη θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες. Ένα website που δεν έχει αγκαλιάσει τη φιλοσοφία ενός άψογα λειτουργικού και γρήγορου site, θα είναι καταδικασμένο να παραμένει στη διαδικτυακή αφάνεια.

Πώς μετράμε την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Ο τρόπος να μετρήσουμε την ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας είναι πολύ εύκολος, και μπορεί ο καθένας να το κάνει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα online tools, όπου βάζοντας το domain σας, υπολογίζουν την ταχύτητα φόρτωσης.

Πώς μετράμε την ταχύτητα φόρτωσης ιστοσελίδας

Μερικά τέτοια εργαλεία που χρησιμοποιούμε και στην Make my Web είναι:

Τεχνικές βελτιστοποίησης της ταχύτητας φόρτωσης

Αφού είδαμε όλα όσα αφορούν την ταχύτητα φόρτωσης, ήρθε η στιγμή να δούμε τι μπορεί να γίνει για να τη βελτιώσουμε.

Μείωση μεγέθους αρχείων για web

Ξεκινώντας από τα ευκολότερα που μπορούν να γίνουν, χρειάζεται να μειώσετε το μέγεθος αρχείων που ανεβαίνουν στο site σας. Υπάρχουν κάποια online tools για να το κάνετε, αλλά συχνά μπορεί ο προγραμματιστής σας να ενσωματώσει λειτουργίες αυτόματης μείωσης μεγέθους αρχείου στο site σας.

Μεταφορά σε πιο αξιόπιστο server

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η λύση φιλοξενίας ιστοσελίδας που χρησιμοποιείτε, βοηθά την απόδοση των σελίδων σας. Αν πλέον η κοινόχρηστη φιλοξενία (shared hosting) εμποδίζει την απόδοση της ιστοσελίδας σας, ίσως χρειάζεται να αναθεωρήσετε και να μεταφέρετε το site σε πιο δυνατό server. Στην εταιρεία μας, διαθέτουμε αξιόπιστους ευρωπαϊκούς servers, semi dedicated και πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων σε χαμηλές τιμές για ιστοσελίδες με γρήγορη φόρτωση σε δυνατούς σέρβερς.

Διαχείριση των redirects

Πολλές φορές τα redirects (ανακατεύθυνση σε άλλη σελίδα του ίδιου site) είναι απαραίτητα. Όμως, όταν ένα site επιβαρύνεται από πολλές ανακατευθύνσεις που δε χρειάζονται απαραίτητα, ο χρόνος φόρτωσης μεγαλώνει.

Ένα δωρεάν εργαλείο που ανιχνεύει τα redirects, είναι το Redirect Detective. Εκεί μπορείτε να δείτε τα redirects που γίνονται στο site σας, και να αποφασίσετε αν κάποιο από αυτά είναι πλέον περιττό. Σε κάθε περίπτωση, ένα καθαρό sitemap με εύκολη πλοήγηση είναι το ιδανικό για κάθε επιχείρηση.

Βελτιστοποίηση κώδικα

Μια πιο δραστική λύση για ένα αργό website, είναι η βελτίωση σε τμήματα του κώδικα, ώστε να “τρέχει” γρηγορότερα. Επίσης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αρχεία περιεχομένου (π.χ. εικόνες), ο κώδικας που περιλαμβάνεται στο site (CSS, JavaScript και HTML) μπορεί να συμπτυχθεί, ώστε να είναι καθαρότερος και οι ιστοσελίδες να φορτώνουν πιο γρήγορα.

Φυσικά, η βελτιστοποίηση κάθε γραμμή κώδικα για κάθε αρχείο του ιστότοπού σας δεν είναι πολύ αποτελεσματική πρακτική, ειδικά αν δεν έχετε ευχέρεια με τη συγγραφή κώδικα. Επομένως, συμβουλευτείτε τον προγραμματιστή σας.

Έλεγχος σε πρόσθετα

Ένα ακόμη βήμα προς τη γρηγορότερη ταχύτητα φόρτωσης, είναι ο έλεγχος στα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται. Είναι καλό τα updates των plug-ins να γίνονται συχνά, ώστε όλες οι επιπλέον λειτουργικότητες να μην επιβραδύνουν τη φόρτωση των σελίδων σας.

Αποφυγή ενσωμάτωσης JS και CSS και ρύθμιση cache

Η διατήρηση συγκεκριμένων αρχείων JS και CSS εξωτερικά και η ρύθμιση της cache μνήμης, βελτιώνουν σε τεράστιο βαθμό τους χρόνους φόρτωσης. Η μνήμη cache βοηθά σε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις του ίδιου χρήστη, αφού η φόρτωση αρχείων γίνεται σημαντικά γρηγορότερα. Η βελτιστοποίηση μνήμης cache μειώνει, επίσης, το εύρος ζώνης και το κόστος φιλοξενίας σας.

Tip: Ζητήστε από τον προγραμματιστή σας να ενεργοποιήσει την ασύγχρονη φόρτωση JS και CSS αρχείων.

Με αυτήν τη μέθοδο, όταν ξεκινήσει η φόρτωση στοιχείων που επέλεξε ο χρήστης, αυτομάτως θα σταματήσει η φόρτωση οποιονδήποτε άλλων στοιχείων, μέχρι να ολοκληρωθεί η φόρτωση του στοιχείου επιλογής. Είναι, δηλαδή, σαν μια λειτουργία “προτεραιότητας φόρτωσης”.


Αυτές ήταν κάποιες απλές προτάσεις για τη βελτίωση του χρόνου φόρτωσης σελίδων. Υπάρχουν αρκετά ακόμη πράγματα που μπορείτε να κάνετε, αλλά βρίσκονται σε “βαθύτερα νερά” του development. Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να βελτιώσετε την ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Στην Make my Web πιστεύουμε ότι η ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων είναι βασική προϋπόθεση για την καλή πορεία ενός website. Επίσης, θεωρούμε ότι δεν είναι προνόμιο ενός ακριβοπληρωμένου site.

Γι’ αυτό προσφέρουμε υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων με γρήγορες ταχύτητες φόρτωσης σε οικονομικές τιμές. Έτσι, όλοι όσοι θέλουν να έχουν ένα λειτουργικό website, που δε θα τους κοστίσει μια περιουσία, μπορούν να προσφέρουν και μια όμορφη εμπειρία πλοήγησης στους επισκέπτες του.

Η ομάδα μας έχει μεράκι και γνώσεις για να φτιάξει την ιστοσελίδα σας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μέλλοντος. Κάντε σήμερα το βήμα προς την κορυφή!

Scroll to Top